Mikrochip beültetés

chip2

Sokszor megesik, hogy házi kedvencünk ösztöneit követve elkóborol, és nem talál haza. Régebben, a közösség erejében és a becsületes megtalálóban bízva kiplakátoltuk az egész környéket „elveszett kutya/macska” felhívással, ami sajnos nem mindig vezetett eredményre.

Azonban ma már létezik egy ennél jóval eredményesebb módszer, mellyel garantáltan előkerül az elkóborolt háziállat. Ez a módszer nem más, mint a mikrochip beültetés, mely az egyedi azonosítást hivatott biztosítani.

Miért jobb a mikrochip beültetés, mint a biléta?

Míg a bilétát sajnos könnyedén elveszthetik az állatok, addig a mikrochip nem  eltávolítható.

A mikrochip beültetés során kedvenceink egy olyan kis méretű chipet kapnak a bőrük alá, mely számsor segítségével egyedileg azonosíthatóvá teszi őket.

Miért fontos a mikrochip beültetés?

A mikrochip beültetés minden háziállat esetében javasolt, hiszen ennek segítségével regisztrálhatunk egy olyan központi adatbázisban, mely a továbbiakban elősegíti az azonosítást. A mikorchippel kapott egyedi számsor alapján a rendszer eltárolja a háziállat, és gazdája adatait, így az elkóborolt állat akár az ország másik végéről is könnyedén hazajuthat.

Hiszen minden menhely, ebrendészeti telep, valamint állatorvos rendelkezik a chip leolvasásához szükséges eszközzel, így ha elkóborolt állatok találnak azonnal értesíthető lesz annak gazdája.

Milyen adatok kerülnek regisztrálásra?

Tulajdonos neve, lakcíme, elérhetősége (telefon, mobil telefon,e-mail). A regisztrált állat mikrochip száma, neve,faja,fajtája, neme, színe,születési dátuma,veszettség elleni védőoltás adatai.

Figyelem! 2013. január 1-től minden, 4 hónapnál idősebb eb esetében kötelező a mikrochip beültetése.

Hogyan zajlik a mikrochip beültetése?

Kutyák, macskák, valamint vadászgörények esetében a nyak bal oldalánál történik meg a beültetés. A beavatkozás alkalmával a területet minden esetben fertőtlenítjük, majd egy fecskendőtűvel ellátott készülék segítségével a bőr alá helyezzük a mikorchipet.

Egzotikus állatok esetében az állat faja, esetleg mérete határozza meg a mikrochip beültetés helyét.

Fontos tudni, hogy a kezelés alatt érzéstelenítést nem alkalmazunk, hiszen az eljárás csak oly mértékben fájdalmas, mint maga az érzéstelenítés beadása.

Állatorvosi rendelőnkben kizárólag a legmodernebb mikrochipeket alkalmazzuk.